Dudak ve Damak Yarıkları Tedavisi
Dudak ve Damak Yarıkları Tedavisi Operatörü – Ağız ve Diş Hastalıkları Uzman Diş Hekimi Dr. Dt. Sancar Şimşek
Dudak ve damak yarıkları
Dudak ve damak yarıkları tedavisi, dudak yarıkları ve yarık damak deformitesi olarak bilinen durumlar için uygulanır. Genellikle bebeklerde görülen ve bebeğin anne karnında gelişimi sırasında oluşan bir deformitedir. Genellikle gebeliğin 8-12. Haftalarında görülebilen bir gelişim bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan anomalidir.
Yeni doğan bebeklerde erken dönemlerde görülmekte olan bu anomalide en büyük problem çocukların beslenme gereksinimlerine bağlı olarak gelişmelerinin yavaşlamasıdır. Aynı zamanda sık üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları olması da en büyük problemlerinden biridir. Oldukça sık görülmeye başlayan bu anomali uzman ekip yaklaşımı ile birlikte tamamen düzeltilebilir. Bu anomali ile doğan çocuklar normal hayat sürmeye devam edebilirler. Dudak ve damak yarıkları tedavisi için çalışan cerrahiler bebeklerin anne sütünü rahatlıkla alabilmesi için çalışmaktadırlar.
Dudak ve damak yarıklarının oluşma nedenleri içerisinde hem çevresel hem de genetik faktörlerin etkisi olduğu görülmektedir. Dudak ve damak yarıklarında genetik faktörler %5-10 oranında rol oynamaktadır. Genellikle ailede daha önce bu anomali görülmüşse yeni doğan bebeklerde görülme olasılığı da artmaktadır.
Dudak yarıkları
Dudak yarıkları, yeni doğan bebeklerin üst dudağındaki küçük bir yarıktan burun tabanına kadar uzanan geniş bir açıklıktır. Yarık dudaklılık tek taraflı olabileceği gibi dudağın iki tarafında da olabilir. Genellikle anne karnında bebeğin yüz kısmında gelişim sıkıntısından dolayı olabilmektedir. Genetik sebeplerden de oluşabileceği gibi fiziksel faktörlerinde sebep olduğu bilinmektedir. Bu anomaliye tavşan dudaklılık da denilebilir. Tavşan dudak hastalığı tedavisi için cerrahi girişim bebekler 6-10 haftalık oldukları zaman gerçekleşir. Dudak ve damak yarıkları tedavisi, dudak yarığının iki yanına kesi atılarak yapılır. Daha sonra yarığın iki yanına yapılacak kesiyi takibe kas onarımı yapılır. Cilt onarımı ve ağız mukozası yapılarak yarık kapatılır.
Dudak yarıkları birçok farklı boyutlarda oluşabilmektedir. Bazı bebeklerin üst dudağında ufak bir yarık şeklinde oluşurken bazı bebeklerde ise burun tabanına kadar uzandığı görülmüştür. Derin bir yarık dudağın tek tarafında olduğu gibi dudağın her iki yanında da oluşabilmektedir. Anne karnında gelişimi sırasında oluşan bu anomalin tedavisi için cerrahi müdahale gerekmektedir. Mersin, dudak ve damak yarıkları tedavisi için uzman cerrahileri ile birlikte bu bölgede bulunan bebeklerin tedavisi için çalışmaları ile bilinmektedir. Yarık damak tedavisi için önce hastanın yaşına ve daha sonra hastalığın durumuna bakılır.
Damak yarığı
Damak yarığı çocuklarda küçük dili etkileyen küçük bir çentik şeklinde olmakla birlikte bazı çocuklar da ise dudak bölgesine kadar uzandığı görülmüştür. Dudak ve damak yarığı tedavisi için cerrahi tedavi şarttır. Yarık damak tedavisi hastanın durumu göz önüne alınarak 3-12 ay arasında yapılmaktadır. Küçük yaşta olması tedavi gören çocuğun bu cerrahi işlemi tolere etmesini kolaylaştırdığı görülmüştür.
Dudak ve damak yarıkları tedavisi sırasında yarık damak kısmının iki kenarına yapılan kesilerle, kenardaki dokular orta kısma doğru yaklaştırılarak damak bütünlüğü sağlanmaktadır. Bu onarımla beraber yumuşak damak kasları onarıldığı için çocukların doğru bir şekilde konuşması ve beslenmesi sağlanmaktadır.
Dudak ve damak yarıkları tedavisi sonrasında hastalar ilk bir iki günde ilaçlarla kontrol edilebilmektedir. Bu ilaç tedavisi sırasında çocuklar ağızdan beslenmeye başlamalarına rağmen normal miktarlarda beslenemeyebilir. Bu durumda çocuklara damar yoluyla sıvı takviyesi sağlanmaktadır.
Tavşan dudaklılık
Yarık dudaklılık bir diğer adıyla tavşan dudaklılık olarak da bilinmektedir. Bu hastalık bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında oluştuğu bilinmektedir. Tavşan dudak hastalığı anne karnındaki bebeğin yüz kısmındaki yapıların gelişememesi sebebi ile dudak damak yarığı oluşmaktadır. Bu hastalığın tedavisi için cerrahi müdahale gerekmektedir.
Tavşan dudak hastalığı için yapılan cerrahi girişim yüz anatomisini normalleştirmesi için yapılır. Dudak fonksiyonel bir organ olduğu için tedavisinin hemen yapılması gerekir. Tavşan dudaklılık tedavisinde amaç dudak kasları ile birlikte derisinin simetrik olarak oluşturmasıdır. Bu tedavi sürecinde bazı deformiteler oluşabilir.
Dudak ve damak yarıkları tedavisi sırasında burun deformitesi de görüleceğinden dolayı cerrahi girişim aynı zamanda dudak damak yarığı estetiğini de kapsamaktadır.