Çene Eklemi Bozuklukları
Mersin Çene Eklemi Bozuklukları Uzmanı – Ağız ve Diş Hastalıkları Uzman Hekimi Dr. Dt. Sancar Şimşek

Çene eklemi bozukluğu nedir?
Çene eklemi bozuklukları toplumda çok fazla görülen rahatsızlıkların başında gelmektedir. Tedavisinde ise bazı zorluklar yaşanabilmektedir. Çene eklemi bozuklukları sadece eklem ve çiğneme kaslarında oluşan bir problem değil aynı zamanda çiğneme sistemindeki fonksiyonlarını kapsamaktadır. Çene eklemi karışık yapısı ile bilinmekte ve çiğneme sisteminin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Çene eklemi gün içerisinde sürekli olarak konuşma, çiğneme, yutma ve solup alıp verme durumundan dolayı hareket halindedir. Bu durumda kişilerde çeneeklemi ağrısı görülebilir. Sağlıklı bir birey gün içerisinde yaklaşık 1500-2000 defa çene eklemin kullanmaktadır ve bu eklemin doğru kullanılması gerekmektedir. Boyun ve çene kaslarının ortak hareket etmesi sonucunda alt çene hareketleri oluşur. Çene eklemi açma kapama hareketinin yanında sağa sola ve ileri geri olarak da hareket eder. Bu hareketlerin yapımı sırasında ortaya çıkan kısıtlılık çene eklemi bozuklukları meydana getirebilir. Bu durum çene eklemi ağrısı da oluşturabilir.
Çene eklemi ağrısı
Çene eklemi ağrısı çene bölgesinde çiğneme, konuşma ve yutma hareketlerinde oluşan kısıtlılık veya olumsuzluklarından dolayı oluşmaktadır. Bu kısıtlılıklarla birlikte çene bölgesinde hafif veya şiddetli ağrılar oluşabilir. Çene bölgesinde oluşan ağrılar sadece çene eklemi bozuklukları sebebiyle ilgili olmayabilir. Diş ve diş eti problemlerinden kulaklara, sinüslerden kaslara ve yapısal bozukluklara kadar birçok faktör çene eklemi ağrısı veya çene eklemi bozuklukları meydana getirebilir. Genel olarak diş hekimlerini ilgilendiren bir problem olmakla birlikte çene eklemi tedavisi için öncelikli olarak çene eklemi ağrısı oluşturabilecek durumları önceden belirlemek ve ona göre çene eklemi tedavisi belirlemek gerekir.
Çene eklemi iltihabı belirtileri neler?
Çene eklemi iltihabı belirtileri kişilerde olumsuz bir etki yaratarak yeme içme ve konuşma gibi hareketlerin kısıtlanmasına yol açabilir. Çene eklemi iltihabı belirtileri genellikle 50 yaş ve üstü kişilerde daha yaygın olarak görülmektedir. Belirtilerinden bazıları ise şöyledir; çene bölgesinde devamlı bir gerginlik hissi olur. Isırma yeteneğinde bir azalma meydana gelir. Yüzde şişlik olabilir. Boyun ve baş ağrısı oluşabilir. Çene eklemikayması veya yerinden çıkması görülebilir. Ağız açma veya çiğneme sırasında zorluk yaşaması da çene eklemi iltihabı belirtilerinden biridir.
Çene eklemi tedavisi
Çene eklemi bozuklukları veya ağrıları için önceden sorunun ne olduğu belirlenmelidir. Çene eklemi rahatsızlığı olanlar öncelikli olarak diş hekimi tarafından hastaya başlangıç tedavisi uygulanır. Başlangıç tedavisinde ilk olarak hasta eğitimi ve yumuşak diyet uygulanır. Daha sonra hastaya evde kendisinin uygulayabileceği bazı egzersizler gösterilir. Daha sonra diş hekimi hastaya gece plağı da denilen ağız içi apareylerini ve ilaç tedavileri de uygulayabilir. Başlangıç tedavilerinde olumlu bir geri dönüş alınamadığı zamanlarda ise cerrahi tedavisi seçeneği gündeme gelebilir. Çene kilitlenmesi ve çene ekleminden ses gelmesi gibi devam eden rahatsızlıklarda çene eklemi ameliyatı ve ya cerrahi tedavi uygulanabilir. Çene eklemi bozuklukları veya rahatsızlıkları tedavisi acildir. Uzun süre tedavi edilemeyen durumlarda hastalık ilerleyebilir ve çene eklemi ameliyatıgerekebilir.
Çene eklemi ameliyatı cerrahi tedavilerden biri olarak sayılır ve türüne göre başarı oranları da tartışılmaktadır. Çünkü ameliyattan sonra herhangi bir komplikasyon oluşabilir. Örneğin çene eklemi kayması veya çene ekleminde ödem gibi istenmeyen durumlar oluşabilir. Mersin çene eklemitedavisi için araştırmalar yapmakta olan diş hekimleri ve ekipleri ile birlikte oldukça bilinen bir bölge olmuştur. Bu tarz istenmeyen durumların ortadan kalkması için uğraşmakta sonradan oluşabilecek durumların önüne geçmeyi amaçlamışlardır.
Çene eklemi rahatsızlığı
Her yaştan insanın çene eklemi rahatsızlığı olabileceğini bilmek gerekir. Çene eklemi rahatsızlığı olanlar genellikle ağrının şiddetli olması durumunda beslenme konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar. Şiddetli ağrıyla birlikte yeterli besini alamayan insanların vücutlarının ihtiyaç duyduğu enerjinin alınmamasına sebep olmaktadır. Aynı zamanda çene eklemi bölgesinde şiddetli ağrı kişilerin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu yüzden çene eklemi tedavisi için şiddetli ağrıda altta yatan sorun bir an önce tespit edilmeli ve çene eklemi bozuklukları hemen giderilmelidir.