Anestezi ve Sedasyon Uygulamaları
Anestezi ve Sedasyon Uygulamaları Uzmanı – Ağız ve Diş Hastalıkları Uzman Diş Hekimi Dr. Dt. Sancar Şimşek

Genel anestezi ve sedasyon uygulamaları birbirinden farklı yöntemlerdir. Sedasyon işlemi esnasında hasta nefes almaya devam ederken, genel anestezi sırasında solunum entübasyonu gerekir. Solunum entübasyonunda borunun bir ucu akciğerlere diğer ucu ise hava üfleyen cihaza bağlı olmaktadır. Entübasyon işlemi yapıldığında, damar yolundan enjekte edilen kas gevşeticiler hastanın geç uyanmasına sebep olmaktadır. Sedasyon uygulamaları yapılan hastalar ise işlem bitiminde kısa bir zaman sonra kendine gelebilirler. Sedasyon uygulaması yapılırken damar yolundan herhangi bir ilaç verilmemektedir, sadece gaz koklatılarak hasta uyutulmaktadır. Bu uygulama esnasında herhangi bir acı hissi oluşmaz. Genel anestezi ile diş tedavisi operasyonu yapılan hastalar ise hiçbir şey hatırlamaz ve bilmezler. Böylelikle hem rahat hemde acısız bir şekilde operasyon gerçekleşir.
Anestezi nedir?
Anestezi ve sedasyon uygulamaları arasında tercih yapmak zorunda kalan hastalar genellikle anestezi nedir yada nasıl yapılır gibi aramalar yapmaktadırlar. Anestezi uygulamaları bir cerrahi işlem öncesinde beynin acı hissetmemesi için yapılan bir işlemdir. Sinir sisteminin baskılanması ile beynin acı hissetmeme süresi kullanılan ilacın dozu ve bu dozun ne kadar süre etkili olacağı ile ilgili bir konudur. Anestezi uygulamaları , cerrah tarafından; lokal, bölgesel, sedasyon, bilinçli sedasyon destekli lokal ve genel anestezi olarak 5 gruba ayrılarak yapılmaktadır. Bölgesel anestezi cerrahi operasyondan öncehastanın operasyon uygulanacak bölgesine yada omuriliğine ilaç verilerek yapılmaktadır. Genel anestezi ile diş tedavisi işlemi de yapılabilmektedir. Ancak lokal anestezi yada sedasyon anestezi işlemi daha fazla tercih edilmektedir. Lokal anestezi, genellikle diş çekme yada dolgu yapma esnasında uygulanmaktadır. Bu başlık altında anestezi nedir sorusunun cevabı açıklanmıştır.
Sedasyon nedir?
Anestezi gerektiren durumlarda sedasyon uygulaması yaptırmak isteyen hastalar sedasyon nedir gibi aramaları oldukça sık yapmaktadır. Sedasyon uygulamaları, cerrahi işlem yapılacak olan hastanın uyku haline girmesi ve rahatlayabilmesi amacı ile yapılan bir anestezi türüdür. Sedasyon uygulamasında hasta bilinci açıktır; sadece geçici bir rahatlama ve hafıza kaybı durumu söz konusu olmaktadır. Sedasyon anestezi yöntemi genellikle bölgesel yada lokal anestezi öncesinde hastaların daha rahat bir operasyon süreci geçirmesi amacı ile isteğe bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Sedasyon anestezi uygulaması bilinçli sedasyon destekli lokal anestezi adı verilen bir işlem daha bulunmaktadır. Bu uygulamada hastaya çok az miktarda sadasyon verilmekte ve hasta bilincini yerinde tuturak komutlara tepki vermesi sağlanır. Anestezi ve sedasyon uygulamaları esnasında dar olmayan ve rahatsızlık hissi vermeyecek kıyafetler giyilmesi de oldukça önemlidir. Yazının bu kısmında sedasyon nedir sorusuna cevap verilmiştir.
Sedasyon anestezi
Sedasyon anestezi işlemi uygulanacak olan hastaların uyması gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır.Dikkat edilmediği taktirde hasta mağduriyet yaşayabilir. Dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Cerrahi operasyondan 5 saat öncesinden itibaren herhangi bir şey yenmemesi gerekmektedir.
- Anestezi ve sedasyon uygulamaları yapılacak olan cerrahi işlemden 3 saat önce sıvı gıda alımı bırakılmalıdır.
- Kullanılan rutin ilaçlar, ilgili cerrahınız aksini belirtmediği sürece alınmaya devam edilmelidir.
- Kliniğe ya da hastaneye bir refakatçi eşliğinde gelinmelidir.
- Yaşamınızda yapacağınız düzenlemeleri operasyondan önce yapmalısınız.
- Günümüzde kullanılan anestezi ve sedasyon uygulamaları ilaçları, insan bünyesi ile uyumlu olacak şekilde üretilmesine rağmen bazı hastalarda psikolojik olarak mide bulantısı şikayetleri görülebilmektedr. Bu tip durumlarda ilgili kişilerin bilgilendirilmesi oldukça önemli detaylar arasında yer alır.
- Anestezi ve sedasyon uygulamaları ile diş tedavisi işleminde kişinin kan dolaşımı ilk 24 saat içerisinde önemli bir artış görülür. Bu tip durumlarda hastaların araç yada iş makinesi kullanılmaması gerekmektedir.
Anestezi ile sedasyon uygulamaları ile operasyon geçiren hasta oturabilecek ya da sıvı tüketecek bir durumda geğil ise damar yolu çıkarılabilir. Postoperatif bakım odası hemşiresi ameliyattan sonra yapılması gereken talimatları hasta ve refakatçisi ile tekrar değerlendirerek herhangi bir sorun halide direkt müdahale etmektedir. Türkiyede Mersin ağız ve diş sağlığı cerrahisinde oldukça gelişmiş şehirler arasında en önlerde yer almaktadır. Aynı zamanda gelişmiş anestezi ve sedasyon uygulamaları ile oldukça ileri düzey cerrahi operasyonlar yaparak uluslar arası düzeyde bilinirliğe sahiptir. Cerrahi operasyon başarılarının yanı sıra sedasyon ile diş tedavisi fiyatları da hastalar için oldukça uygun bütçelidir.
Anestezi ve Sedasyon alanında alacağınız hizmetin kalitesi hayati önem arz etmektedir. Mersin’de yıllardır bu alanda başarılı işler çıkaran ve şu sıralar halen Mersin İdealdent Diş Kliniği‘inde görev yapmakta olan Uzman Dr. Dt. Sancar Şimşek sizin için çok doğru bir tercih olacaktır. Doktorunuz hakkında detaylı bilgi almak için burayı, iletişime geçmek için burayı tıklayınız.