Ağız, Çene, Yüz Tümörleri ve Kistleri

Mersin Ağız, Çene, Yüz Tümörleri ve Kistleri Uzmanı – Uzman Diş Hekimi Sancar Şimşek

Bir diğer ismi ile mukoza kisti ya da ağız kisti olarak ta bilinen çene kistleri hakkında mersin ağız ve diş sağlığı cerrahları oldukça fazla çalışma yapmaktadır. Hastalarına daha iyi yaşam standartları sunabilmek için kendilerini sürekli olarak geliştirmektedir. Uzman hekimlerin görüşleri doğrultusunda çene kisti ile ilgili yumuşak dokularda veya kemikte oluşum gösterebilen, içerisinde bazen püre şeklinde bir sıvı bulunan ve etrafı bir doku ile çevrelenmiş boşluklar olarak bir tanım yapmak daha doğru olacaktır.

Çene kistleri ya da bir diğer adı ile ağız kistleri ilk olarak herhangi bir çene kisti belirtileri göstermeden ve gizli bir şekilde büyümektedirler. Büyüme sonrası yer aldığı bölgede ele gelen şişlik ya da sertlik olarak gözlemlenebilir. Kist oluşumları genellikle ağrı yapmazlar. Ancak ağrı olan durumlarda bir iltihaplanma söz konusu olabilir. Bu tür kitleler genellikle dudağın iç kısımlarında oluşum gösterir. Ancak dilde, yanak içinde, damakta, ağız tabanında veya dil ya da dudakta yapılmış olan piercing gibi takıların etrafında oluşabilir. Çene kistleri var oldukları bölgeye göre farklı isimlendirilebilir. Örneğin ağız tabanında ranula, diş eti üzerinde oluşan kitleye ise epula adı verilir.

Çene kisti

Çene kistleri diğer bütün kistlerde görüldüğü gibi ilk başlarda herhangi bir belirti göstermeyebilirler. Oluşmaya başladığı yerde gizli bir şekilde büyümeye devam eden çene kisti tam anlamı ile görünür bir şişlik ile anlaşılabilir. Bu tür kistlerde herhangi bir ağrı oluşmadığından dolayı fark edilmeleri oldukça uzun zaman alabilmektedirler. Ancak kistin oluştuğu bölgede herhangi bir ağrı, acı, sızı meydana geliyor ise büyük olasılıkla o bölgede bir enfeksiyon oluşumu başlamıştır.  Enfeksiyonun yanı sıra kitle, sinir üzerine baskı uyguladığı taktirde alt dudak bölgesinde bir hissizlik meydana gelmesine neden olabilir. Bu da çene kisti ameliyatı gibi bir cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmasına sebep olur. Eğer kistin fark edilmesi ve çene kistleri tedavisi geciktirilirse önüne geçilmesi ve müdahale edilmesi daha da zor olan bir duruma gelecek kadar büyüyebilir.

Kitle tanısı konan hastalar genellikle tarayıcılar üzerinden çene kistleri tehlikeli midir? gibi aramalar yapmaktadır. Erken tanı konmadığı ya da tedavi uygulanmadığı durumlar olabilmektedir. Bu durum çene bölgesinde kendiliğinden oluşacak bir kırık ya da dişlerde sallanma gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilir. Doğru tanı koyulabilmesi, çene kisti ameliyatı fiyatları belirlenebilmesi için röntgen cihazı ile histopatolojik, radyografik ve klinik bulgular detaylı olarak incelenir. Sonrasında veriler toplanarak kapsamlı bir inceleme yapılır.

 

Çene kisti ameliyatı

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili hekimleri çene kisti ameliyatı yapma kararı verdikleri taktirde iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi marsüpyalizasyon bir diğeri ise enükleasyon olarak bilinmektedir. Çene kisti ameliyatı sırasında kist oluştuğu yerden bir bütün halinde yani tek parça olarak çıkarılırsa bu yöntem enükleasyon olarak yapılır. Enükleasyon operasyonunda tercihe göre lokal ya da genel anestezi uygulanabilir. Ancak çene kistleri eğer bir bütün halinde bulunmuyor ise ve tek seferde çıkarılamayacak şekilde oluştuysa bu duruma marsüpyalizasyon adı verilir. Marsüplizasyon işleminde ilk olarak kistler küçültülür ve ardından temizleme işlemi yapılır. Bu işlem esnasında operasyon yapılacak olan bölgeye küçük bir delik açılarak kistin içerisinde bulunan sıvı dışarı çıkartılır. Eğer kistin boyutu büyük ise drenleme yöntemi de uygulanabilir. Bu sayede çene kisti ameliyatı sonrası hastanın günlük yaşamına daha iyi adapte olması sağlanır.

 

Çene kisti röntgen

Muayene sırasında çene kistleri tespit edildiği ya da belirtileri bulunduğu taktirde röntgen çekilebilir. Çene kisti röntgen cihazları dişinde hiçbir teknolojik alet ile görüntülenemez. Çene kisti röntgen cihazı ile tanı konularak tedavi uygulanabilen bir kitle türü olduğundan dolayı tam yerini ve dişlere yaptığı baskıyı ölçmekte oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sayede sağlıklı bir şekilde çene kistleri alınabilir. Mersin çene kisti cerrahisi alanında gerek röntgen cihazları gerekse uzman doktor konusunda en gelişmiş bölgelerden bir tanesidir. Ağız bölgesinin zarar görmeden hem estetik hem de sağlıklı bir görüntüye kavuşması bakımından tercih edeceğiniz doktorlar ve tanı konacak çene kisti röntgen cihazları büyük önem arz eder.

 

Çene kisti ameliyatı sonrası

Çene kisti belirtileri anlaşılması oldukça güçtür. Ameliyat yapılırken eğer diş ağızda bırakıldı ise kanal tedavisi uygulanmalıdır. Ancak kist ile birlikte diş de çekilmiş ise çene kisti ameliyatı sonrası bir implant uygulanması gerekebilir. Çene kisti ameliyatı sonrası uzman hekimin verdiği ilaç ve gargaraların düzenli olarak kullanılması oldukça önemli bir noktadır. Çene kisti ameliyatı fiyatları yapılan işleme ve hastaya göre farklılık gösterir. Doğru bilgi almak için uzman hekiminiz ile görüşmeniz ve detaylı bilgi almanız oldukça önemlidir.

Hakkımızda

Uzm. Dr. Dt. Sancar ŞİMŞEK; 1985 yılında Sivas’ın Zara ilçesinde doğmuş olup ilköğrenimini orda tamamladıktan sonra ortaokul ve liseyi Sivas Selçuk Anadolu Lisesi’nde tamamlamıştır.

Çalışma Saatlerimiz

Hafta İçi: 08:30 - 17:30Cumartesi: 08.00 - 13.00Pazar: Kapalı

İletişim Bilgilerimiz

Phone: 0552 38 350 86Gazi Mah. GMK Bulvarı No:309/AEski Duygu Tıp BinasıPozcu- Mersinİletişime Geçmek İçin Tıklayınız